Albert Bertelsen fra Vejle

275,00DKK

Den 10. december 2019 døde Vejle-maleren Albert Bertelsen, 98 år gammel. Kort efter begyndte vi at researche på denne bog, der naturligvis skulle have været en del af 100-års fejringen i 2021. Men det er ikke alting, der går som planlagt.

Vi har begge fulgt Albert Bertelsens kunstneriske arbejde gennem henved 40 år fra vores baser på henholdsvis Vejle Kunstmuseum og Vejle Amts Folkeblad. Vi har begge skrevet og talt i mange sammenhænge om Albert, men nu lader vi også andre forfattere, kulturjournalister, kunstanmeldere, kunstnervenner, kunsthistorikere og kunstsamlere komme til orde. 

Der er ofte samstemmende omtale og vurderinger i pressen, hvor Albert har været omtalt i såvel lokalpressen som landspressen. Vejle Amts Folkeblad, Kolding Folkeblad og TV-Syd har fulgt ham tæt, men der har også været portrætartikler og udstillingsanmeldelser i ”de store aviser” som Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske Weekendavis og Kristeligt Dagblad. Ugeblade som Alt for Damerne og Søndags BT har bragt artikler, og der har været indslag i TV-aviserne. Af dette materiale sammenstykkes i denne bog en mosaik om Alberts kunstnerkarriere.

Vi har desuden forsøgt at samle beretningerne om den afholdte kunstner. Alberts trofaste købere og kunstsamlere har været yderst imødekommende og hjælpsomme. De har åbnet deres hjem og især fortalt, hvorfor Alberts billeder betager og beriger dem. Også andre af Alberts samarbejdspartnere har øst af deres viden og videregivet deres erindringer om samarbejdet med Albert.

Der skal derfor lyde en stor tak til de mange, der beredvilligt har hjulpet os med viden, fortællinger og materiale af alle slags. Derved har de bidraget til et meget nuanceret billede af kunstneren.

Ikke mindst kunstnerens søn, Troels Bertelsen, der har stillet Albert Bertelsens scrapbøger, private fotos, bogsamling og erindringer til rådighed, skal takkes varmt for sin hjælpsomhed.

Vi håber med denne bog at bidrage til, at Albert Bertelsen får den plads i dansk kunsthistorie, som han fortjener, og at de mange erindringer kan underbygge mindet om Albert Bertelsen.

De fonde og legater, der har troet på os og vores bogprojekt skal takkes varmt for den støtte, der har muliggjort udgivelsen af bogen. Følgende har bidraget med økonomisk støtte: Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, Den Hindborgske Fond, Osvald Christensens Fond, VAF-Fonden, VAF Medier Holding A/S, Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune.

Også Forlaget Jelling skal have tak fordi de påtog sig opgaven med layout, trykning og ikke mindst forlagsarbejde, så vores bog kan fortsætte rækken af de mange udgivelser for og om Albert Bertelsen, som trykkeriet og forlaget har udført gennem årene.

Nina Damsgaard, tidligere leder af Vejle Kunstmuseum
Vibeke Kruse, tidligere kulturjournalist på Vejle Amts Folkeblad

144 sider
Rigt illustreret

ISBN: 978-87-92571-30-4

Kategori: